אסטמה תסמינים – הסימנים המעידים על אסטמה

אסטמה היא מחלת ריאות כרונית נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים בכל הגילאים. היא מתאפיינת בדלקת ממושכת של דרכי האוויר וריאקטיביות יתר של הסימפונות, המובילים למגוון תסמינים נשימתיים. למרות שלעתים האבחנה אינה פשוטה, לרוב התסמינים דפוס אופייני שחשוב להכיר כדי לאתר את המחלה מוקדם ולטפל בה נכון.

מטרת המאמר היא להציג בפירוט את התמונה הקלינית האופיינית של אסטמה ואת הגורמים המשפיעים עליה. נסקור את התסמינים העיקריים ומאפייניהם, את ההבדלים בין קבוצות גיל ואת הסימנים להחמרה מסכנת חיים. בנוסף, נציג דרכים אובייקטיביות ואמצעי עזר אבחנתיים להערכת חומרת התסמינים ונדון בחשיבות של זיהוי גורמים מעוררי אסטמה ספציפיים לכל מטופל.

מהם התסמינים העיקריים של אסטמה?

ארבעת התסמינים המובהקים ביותר של אסטמה הם:

  1. שיעול – בדרך כלל יבש וממושך, בעיקר בלילה, בהתעוררות בבוקר, ובמהלך ואחרי פעילות גופנית. השיעול עלול להיות התסמין היחיד, במיוחד בילדים.
  2. צפצופים – נשימה מצפצפת או משרקת, הנשמעת בעיקר בנשיפה. הצליל נובע ממעבר האוויר המהיר והמערבולתי דרך דרכי אוויר מוצרות ומכווצות.
  3. קוצר נשימה – תחושה של "רעב לאוויר" ושל נשימה שטחית ומהירה. החולה עשוי לתאר זאת כ"נשימה כבדה", "לחץ בחזה" או "חוסר יכולת לנשום עמוק".
  4. לחץ או כאב בחזה – הרגשת הידוק או כובד בחזה, שלעתים עלולה לחקות תעוקת לב. הסימפטום נובע מהמאמץ של שרירי הנשימה נוכח ההפרעה בזרימת האוויר.

 

חשוב לציין שלא כל חולי האסטמה יחוו את כל התסמינים, ואופי ההופעה שלהם משתנה מאדם לאדם. ישנם מקרים בהם התלונה העיקרית היא על ירידה בסבולת המאמץ או עייפות כללית, ללא תסמינים נשימתיים מובהקים. תמונה לא טיפוסית זו נפוצה יחסית בילדים ובמבוגרים מעל גיל 65.

מאפיינים ייחודיים לאסטמה

מעבר לסוגי התסמינים עצמם, לאסטמה דפוס אופייני של הופעת הסימפטומים וגורמים מעוררים:

  • מחזוריות – התסמינים נוטים להופיע בהתקפים חוזרים ונשנים, עם החמרות פתאומיות לסירוגין עם "הפוגות" של היעלמות התלונות. תדירות ההתקפים יכולה לנוע ממספר פעמים ביום, דרך פעם בשבוע, ועד אירועים נדירים כמה פעמים בשנה.
  • גורם מעורר – אצל רוב החולים קיים טריגר סביבתי מזוהה שחשיפה אליו מעוררת את הסימפטומים. גורמים נפוצים כוללים אלרגנים שאיפתיים (אבק, קרדית, עובש), מאמץ גופני, זיהום נגיפי של דרכי הנשימה, עשן סיגריות ושינויי מזג אוויר.
  • התגברות בלילה ובבוקר – לעתים קרובות התסמינים מחמירים במהלך השינה ומעירים את החולה. כמו כן, תיתכן החמרה קלינית בשעות הבוקר המוקדמות, הקשורה לשינויים יומיים ברמת הקורטיזול בגוף.
  • היפוך – כאשר החשיפה לגורם המעורר נפסקת, התסמינים נוטים להיעלם בהדרגה, לפעמים ללא צורך בטיפול תרופתי. הסימפטומים גם מגיבים במהירות לשאיפת תרופות מרחיבות סימפונות כמו משאפי סלבוטמול (ונטולין).
  • עונתיות – אצל חלק מהחולים, התלונות צצות או מתגברות בעונות מסוימות בהתאם לאלרגנים הדומיננטיים וליציאה לחופשות בבתי הספר. למשל, אביב מזוהה עם החמרה של אסתמה על רקע אלרגיה לאבקני פרחים.

 

מבחינה אבחנתית, אסטמה צריכה להיחשד בכל אדם המציג דפוס תסמינים העונה למאפיינים אלה. עם זאת, נדרש תהליך מובנה של בירור כדי לאשר את האבחנה ולשלול מצבים אחרים עם תלונות דומות.

אסטמה תסמינים

שונות התסמינים בין קבוצות גיל

תמונת האסטמה עשויה להיות שונה בשלבי חיים שונים, עובדה המקשה לעתים על האבחון:

תינוקות ופעוטות

  • שיעול הוא לעתים התסמין הבולט ביותר, לרוב בזמן פעילות או משחק. יכול להיות מלווה בהקאות.
  • צפצופים בולטים בנשיפה אחרי בכי או צחוק.
  • האטה בקצב העלייה במשקל ובהתפתחות מוטורית בשל מחסור בחמצן.
  • קושי באכילה ובהנקה בגלל קוצר נשימה.

ילדים בגיל בית ספר

  • תלונות על "חולשה" ועייפות במהלך משחק ופעילות גופנית.
  • שיעול בלילה המפריע לשינה ופוגע בערנות במהלך היום.
  • החמרה בסמוך לחזרה מחופשות בשל אלרגנים בבית הספר.
  • הפרעות התנהגות ואף כישלון אקדמי על רקע עייפות כרונית.

מתבגרים ומבוגרים

  • קוצר נשימה בזמן מאמץ משפיע על היכולת לבצע פעילות אירובית ועבודה פיזית.
  • לחץ או כאב בחזה באופן חוזר ונשנה, שעלול לחקות אוטם לבבי.
  • צפצופים ושיעול בזמן החשיפה לגורם מעורר ספציפי כמו חיית מחמד.
  • תסמינים של דלקת סינוסים ו/או אף-אוזן-גרון כרונית.

קשישים

  • קוצר נשימה הדרגתי וממושך, לעתים ללא צפצופים נלווים.
  • שיעול כרוני עם כיח רב, היכול להחמיר עם ירידה בזיכרון לטווח קצר.
  • שינויים בתבנית השינה וערנות מופחתת במהלך היום.
  • ירידה בתיאבון ובמשקל ללא סיבה ברורה.

 

ההבדלים בתסמינים לאורך מעגל החיים מדגישים את חשיבות ההערכה האינדיבידואלית של כל מקרה. לעתים נדרש מעקב ארוך טווח כדי לזהות דפוס עקבי האופייני לאסטמה . ניתוח יסודי של התלונות והקשר בינן לבין פעילויות וחשיפות מסוימות היא בעלת חשיבות עליונה באוכלוסיות מיוחדות.

סימני אזהרה וסימנים של התקף אסטמה חמור

למרות שרוב החולים חווים תסמינים מתונים הנשלטים בטיפול שגרתי, אסטמה עלולה להתפרץ להתקפים מסכני חיים ללא טיפול מתאים. חשוב להכיר את הסימנים המעידים על מצב חירום המחייב התערבות רפואית דחופה:

  1. החמרה פתאומית וניכרת של קוצר הנשימה, צפצופים ושיעול.
  2. חוסר הקלה מתרופות הרחבת סימפונות (משאפי הקלה) תוך 15 דקות מהשימוש.
  3. קושי בדיבור משפטים שלמים ללא הפסקה לנשימה.
  4. שקיעות בין הצלעות ומתחת לעצם החזה בזמן נשימה (רטרקציות).
  5. הכחלה של השפתיים והציפורניים.
  6. דופק מהיר מאוד (מעל 120 פעימות בדקה) או בלתי סדיר.
  7. בלבול, ישנוניות או קושי בהערכת המצב.
  8. קוצר נשימה כה חמור שהחולה אינו מסוגל לשכב.
  9. ערכי סטורציה נמוכים מ-90% במדידת אוקסימטר.
  10. ערכי שיא זרימה (PEF) מתחת ל-50% מהצפוי לגיל ולגובה.

 

כל אחד מהסימנים הללו הוא עילה לפנייה מיידית לחדר מיון. במצבים אלה נדרש טיפול אגרסיבי הכולל מתן חמצן, מרחיבי סימפונות במינון גבוה, ו\או סטרואידים בעירוי ורידי. הימנעות מטיפול עלולה להתדרדר לכשל נשימתי והצורך בהנשמה מכאנית. מודעות לסימני האזהרה וזיהוים המוקדם מצילים חיים.

כלים אבחוניים להערכת חומרת התסמינים

לצד התשאול של התלונות הסובייקטיביות, קיימים מספר אמצעים אובייקטיביים להערכת החומרה של אסטמה וההשפעה שלה על תפקוד הריאות:

  1. מדידת שיא זרימה (PEF) – היא השיטה הפשוטה והנגישה ביותר. המטופל נושף בכל הכח לתוך מכשיר נייד המודד את מהירות הזרימה המרבית של האוויר. ירידה משמעותית בערך, או תנודתיות גדולה בין בוקר לערב, הן סמן לשליטה לא טובה. מדידות בבית על ידי המטופל מאפשרות מעקב שוטף והתראה מוקדמת על החמרה.
  2. בדיקת תפקודי ריאות – ספירומטריה מלאה בוחנת מדדים אחרים מלבד ה-PEF, כאשר המדד רגיש ביותר הוא ה-FEV1 (הנפח הנשיפתי המאומץ בשנייה הראשונה). ירידה באחוזי ה-FEV1 בהשוואה לנורמה מעידה על מידת ההיצרות של דרכי האוויר. בדיקה זו נעשית במכון ריאות או במרפאה מומחית.
  3. מדדי דלקת – ספירה של תאים אאוזינופיליים בליחה או בדם ומדידה של תוצרי החמצון של NO בנשיפה הם מדדים עקיפים לעוצמת הדלקת האלרגית בדרכי האוויר. ערכים גבוהים מעידים על חוסר איזון של המחלה.
  4. מדדי איכות חיים – שאלונים מובנים להערכת השפעת אסתמה על תפקוד יומיומי ורווחה כללית. דוגמאות בולטות הם שאלון ה-ACQ (ה-Asthma Control Questionnaire) וה-ACT (ה-Asthma Control Test). תשובות המטופל מתורגמות לניקוד המשקף את רמת השליטה הנוכחית.
  5. מדידות סטורציה – ערך נמוך מהנורמה של רוויון החמצן בדם, כפי שנמדד באוקסימטר, הוא סמן לחומרה של התסמינים וההפרעה בחמצון הדם.
  6. הדמיה של הריאות – צילום רנטגן ו\או סריקת CT עשויים להדגים עדויות לאסטמה כמו עיבוי של דופן דרכי האוויר, תפיסת אוויר מוגזמת בריאות, ואטלקטזיס. הם נדרשים בעיקר לשלילת מחלות ריאה אחרות.

 

כל אחד מהכלים הללו מספק מבט אחר על האסטמה, ויחד הם יוצרים תמונה מקיפה. שילוב ממצאים קליניים ומדדים אובייקטיביים הוא הבסיס לקביעת חומרת המחלה ולהתאמת הטיפול האופטימלי.

אסטמה תסמינים

איתור גורמים מעוררי אסטמה

כפי שצוין, רוב התלונות באסטמה מתעוררות אחרי חשיפה לגירוי סביבתי או פעילות ספציפית. תהליך פירוט וזיהוי של גורמים מעוררים אישיים מכונה "אבחון מפעילים", והוא מרכיב מרכזי בהערכה הכוללת של כל חולה אסטמה.

צעדים נפוצים באבחון מפעילים:

  1. תשאול מפורט – על המטופל לתאר בדיוק מה עושה ואיפה נמצא בזמן הופעת התסמינים. למשל, עבודה עם חומרי ניקוי, משחק עם חתול או ריצת ארוחת בוקר עשויים להיות קשורים להתלקחויות.
  2. יומן מעקב – המטופל מתעד מדי יום את עוצמת התסמינים, תרופות שנלקחו, מקומות בילוי ופעילויות שבוצעו. לאחר כמה שבועות, ניתוח הנתונים עשוי לחשוף דפוס שיטתי של גורמים מעוררים.
  3. מבחני גירוי – חשיפה מבוקרת לגירוי חשוד תוך מדידת תגובת דרכי האוויר. נפוצים מבחני אתגר עם היסטמין או מתאכולין, מאמץ גופני והשפעת אוויר קר. תגובה חיובית מאששת את מעורבות הגורם.
  4. בדיקות אלרגיה – בדיקות עוריות או בדיקות דם לזיהוי רגישות יתר לאלרגנים סביבתיים, כולל קרדית אבק הבית, עובש, קשקשי בע"ח ואבקני צמחים. תוצאה חיובית מסמנת צורך בהקפדה על הימנעות מהאלרגן.
  5. אנדוסקופיה – במקרים נבחרים, בדיקה במצלמה סיבית גמישה של מבנה דרכי האוויר והקנה. יכולה לאתר דלקת מקומית או הפרשות חריגות המופיעות בחשיפה לגירוי מסוים.

 

ברגע שהטריגרים מזוהים, ניתן להתחיל בצעדים לצמצום מגע ומניעת התסמינים. הרשימה האישית של המטופל צריכה להיות מתועדת בכתב ולהיות חלק אינטגרלי של תוכנית הטיפול שלו. כך ניתן למנוע חשיפה לגורמים מחמירים ולצמצם משמעותית את מספר והחומרה של התקפי אסטמה.

סיכום

תסמיני אסטמה הם המייצגים הקליניים הבולטים של הפרעה מורכבת ודינאמית של דרכי האוויר. הם משקפים דלקת כרונית, תגובתיות יתר לגירויים והיצרות של דרכי האוויר הקטנות. ההכרות עם התמונה האופיינית של אסתמה חיונית הן לזיהוי מוקדם של המחלה, הן לניהול נכון של החולים הקיימים.

המצג הקלאסי כולל שיעול, צפצופים, קוצר נשימה ולחץ בחזה, המופיעים לעתים בדפוס התקפי בתגובה לחשיפה סביבתית או מאמץ. בנוסף, יש שונות מסוימת בין קבוצות גיל, ולעתים התלונות עלולות להיות סמויות ולא טיפוסיות, במיוחד אצל ילדים וקשישים.

התמודדות נכונה עם תסמיני אסטמה דורשת גישה כוללנית. הערכת חומרת הסימפטומים על בסיס שילוב של תיאור התלונות, מדידות תפקודיות וניטור עצמי על ידי המטופל. תהליך זיהוי הגורמים המעוררים האישיים לכל חולה הוא חיוני לשם התאמת המלצות למניעה ולטיפול ממוקד.

חשוב תמיד לזכור, כי תסמינים שאינם מגיבים היטב לטיפול יכולים להעיד על החמרה ועל צורך בהתערבות דחופה. מודעות והכרת סימני האזהרה להתקף חמור הם חובה לכל חולה אסטמה ולבני משפחתו, כחלק מתוכנית פעולה כתובה.

למרות אתגר ההתמודדות עם התסמינים, אסטמה היא מחלה שניתן לנהל בצורה יעילה מאוד. הבנה נכונה של הסימפטומים, מעקב צמוד אחר החולה וטיפול מונע שיטתי משיגים שליטה יציבה ואיכות חיים טובה. הדגש הוא על שיתוף פעולה הדוק בין המטופל לצוות הרפואי ועל אחריות משותפת בניהול המחלה לטווח ארוך.

המדריכים האחרונים

תוכן עניינים